Terra Jasová

630

Musím sa priznať, že na toto sa chystám už veľmi dlho, a považujem za moju občiansku povinnosť, aby sa farmárska reštaurácia ako Terra Jasová dostala na našu gastromapu. Bála som sa, či nájdem dostatočne silné slová, ktoré by vedeli opísať tento nádherný koncept.

Budem pokračovať bez zbytočných kecov a nechám dnes priestor aj fotkám, ktoré hovoria samé za seba.

Naša prvá návšteva Terry nastavila latku parádne vysoko, keďže sme sa rozhodli pre 5 chodovú večeru v rámci Valentínskeho menu. Ja osobne nie som fanúšik naškrobených zamilovaných večerov, no nechať si ujsť toto menu by bol skutočný hriech.

Umenie na tanieri

Tento gastroumelecký zážitok (to slovo som si práve vymyslela) krásne odštartoval Amuse bouche zo zrejúceho syra a sušených paradajok.

Predjedlo gravlax zo pstruha s repou, creme fraiche a uhorkou bol neuveriteľne osviežujúci, lahodný a neostala ani kvapka uhorky nazmar.

Veľmi sme boli zvedaví na krém z čierneho koreňa s prepeličím vajíčkom a po prvom súste sme s priateľom na seba veľavravne a s údivom vytreštili oči. Lepšie opísať emócie už ani nejde, toto bola bez pochýb jedna z najlepších polievok, akú sme kedy jedli.

Nasledovalo karé z diviaka, zelerové pyré s hľuzovkou, foie gras a chrumkavý kučeravý kel. Tieto ingrediencie spolu krásne hrajú a chuť foie gras s mäsom a zelerom, to proste ide.

Celú túto parádu sme ukončili dezertom čokoládových variácií, opäť dokonalosť.

Azda jeden maličký mínus bodík by som našla v celkom svižnom tempe servírovania jednotlivých chodov. Možno sme však len my potrebovali viac času vstrebať zážitky, chute a emócie z celého večera 🙂

Záver

Ešte jeden postreh na záver. Viete ako asi vyzerá obedové menu vo väčšine reštaurácií na Slovensku? Viete, však? Tak tu na to veľmi rýchlo zabudnite a počítajte s tým, že aj počas bežných obedov Terra Jasová nesklame.

Mala som tú česť objednať si z obedového menu jelenie stehno s kôprovou omáčkou a domácou kysnutou knedľou. A nikdy, naozaj nikdy by som neverila, že sa dá jelenie mäso pripraviť tak dokonale jemno, že ho viete takmer krájať pohľadom. Nezažiješ, nevieš.

Verdikt

Aj jednoduchým tradičným jedlám tu dokáže šéfkuchár dodať šmrnc, luxusný vzhľad a dokonalú chuť. A tomu ja hovorím v gastre UMENIE. Takže ak si ešte nemal tú česť, príď si pozrieť južné Slovensko a určite sa zastav na obed či večeru. 

Cestu do Terra Jasová nájdeš aj na našej gastro mape.

Text & foto : Iva Vančíková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close