Semillon / Vráble

574

Nikdy by ma nenapadlo, že sa takéhoto niečoho dožijem. Ani v alternatívnej realite či paralelnom vesmíre. Že v mojom malom meste, ktoré sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach súťaže “gastronomická prdel sveta” zažijem jeden z najsilnejších gastro zážitkov za posledný rok. Presne toto sa mi stalo v sobotu v rámci akcie Zimný festival jedla vo vrábeľskej reštaurácii Semillon.

Skvelý team, mladé eso v kuchyni

Kuchyni tu šéfuje Roman Borovský alias @cucpajs, ktorý začínal svoju kuchársku kariéru v jednej nitrianskej reštaurácii ako 15 ročný. Potom sa však vybral do sveta, pracoval v Londýne, Dánsku či Faerských ostrovoch v reštauráciach s michellinovými hviezdami.

Po príchode sa nás ujal veľmi príjemný sommeliér, ktorý nás v podstate previedol celým večerom a detailne nás oboznámil s každým vínom, ktoré bolo napárované k jedlu. Po večeri nám tiež ukázal celé vinárstvo, povedal čo-to o histórii, jeho ceste k tejto práci a ukázal nám priestory kde víno vyrábajú, skladujú či archivujú.

Čo chod, to skvost

Nebudem detailne popisovať jednotlivé chody. No naše menu vyzeralo nasledovne :

  • Amuse Bouche / Predium Frizzante
  • Králik – Mrkva – Zemiak / Rulandské šedé
  • Líčka – Huby – Čučoriedky / Alibernet
  • Guľa – Lieskovce – Ovocie / Pálava

Bonusové chody

  • „Bryndzové halušky“
  • Jablkový preddezert

Ku všetkým sa dá povedať v zásade to isté – krásne naservírované, perfektne uvarené, dokonale skombinované chute. Každé jedno jedlo nám prišiel osobne predstaviť sám šéfkuchár, niektoré chody “dokončovali” preliatím omáčky priamo pred Vami. Za zmienku určite stoja trhané líčka so zemiakovou kašou, demi-glace a čučoriedkami marinovanými v borovičke, ktoré boli (pre mňa osobne) vrchol večera. Najväčšie prekvapenie boli “dekomponované” bryndzáky, no skvelý bol tiež dezert v podobe cheesecake-u. Až sa cítim previnilo za všetky ostatné chody, ktoré som detailnejšie nespomenul, pretože boli všetky naozaj nesmierne chutné.

Verdikt

Čo dodať na záver. Som naozaj nesmierne rád, že máme v meste takýto skvelý projekt. Ľudia to tam robia srdcom, čo bolo cítiť počas celého večera. Od obsluhy, cez sommeliéra až po Romana a celý team v kuchyni. 

Za mňa môžem povedať iba toľko, že návštevu tejto reštaurácie bez zaváhania odporúčam a už ju nájdete aj na našej gastro mape

Ak sa Semillon rozhodnete navštíviť, musíte si dopredu zavolať a rezervovať stôl. Reštaurácia je otvorená od stredy do soboty, výlučne na objednávky.

Text & foto : Mišo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close